Bucăţelele de carne de la grumaji, muşchii pîntecului, carnea de la pulpele din faţă, bucăţi de carne grasă şi puţină slănină, se dau prin maşina de tocat sau se toacă bine cu satîrul (după gust).
Tocătura se pune într-un vas mare, se amestecă cu puţină silitră şi se lasă la rece jumătate de oră. Se adugă apoi usturoi pisat, sare, piper negru, ienibahar, coriandru şi puţin chimion (toate pisate). Se frămîntă bine cu mîna, adăugînd mereu cîte puţină zeamă de oase sau zeamă în care a fiert capul pentru tobă (zeama trebuie să fie rece), pînă cînd pasta de carne este bine legată, moale şi mustoasă.
Se spală încă o dată intestinele cu apă rece şi se umplu cu tocătură, nu însă prea îndesat. Se şterg cîrnaţii cu un şervet şi se înţeapă cu un ac mai gros ca să iasă aerul.
Dacă se folosesc neafumaţi, se păstrează la loc rece. Dacă se păstrează vreme îndelungată, sepun la afumat. Se unesc capetele, se leagă cu o sforicică, se înşiră pe un băţ şi se pun la aer ca să se zvînte. După 2-3 zile se pun la afumat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu