Se cîntăreşte ficatul, apoi se cîntăreşte slănina (o treime din greutatea ficatului).
Se taie slănina în bucăţi măricele (fără şorici), jumătate din ea se pune pe fundul unei cratiţe, peste ea se aşază ficatul tăiat în 4–5 bucăţi, 2 cepe tăiate în patru 2 foi de dafin şi 5–6 boabe de ienibahar pisat. Se aşază restul de slănină şi se toarnă apă cît să acopere slănina. Nu se sărează.
Se pune la foc şi cînd începe să fiarbă, se acoperă şi se lasă să mai fiarbă foarte încet 30–40 min. Se ia de la foc şi se lasă acoperit pînă ce se răceşte bine. Se scoate apoi din zeama rămasă în cratiţă şi se trece de trei ori prin maşina de tocat.
În pasta de ficat se adaugă puţin piper pisat împreună cu 2-3 cuişoare şi sare. Se bate cu lingura pînă ce pasta are aspectul unei alifii.
Intestinul gros, curăţat şi spălat, se umple, nu însă prea tare ca să nu plesnească la fiert (se fac cîrnaţi nu prea lungi).
Se leagă bine cu o sforicică la capete, se înţeapă cu acul, se aşază într-o cratiţă mare cu apă rece şi se pune la foc.
Cînd dă în fiert, se trage la marginea maşinii şi se lasă să fiarbă foarte încet 15–20 min. În timpul fiertului se mai fac cîteva înţepături.
Se scot foarte încet, ca să nu se rupă, apucînd de sforicica cu care sînt legaţi, şi se pun într-un vas cu multă apă rece.
Unde se lasă pînă cînd se răcesc complet.
Se păstrează la rece.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu