luni, 15 decembrie 2008

Caltabosi moldovenesti

Ingrediente:

1 kg carne grasă, 2 linguri untură, 2 cepe, 1 lingură orez, 50 g stafide (facultativ), sare, piper, coriandru, ½ pahar zeamă de oase, 1 linguriţă boia de ardei, 2–3 linguri de bulion, 1 foaie de dafin, 2–3 boabe de ienibahar, ½ linguriţă de zahăr.

Mod de preparare:

Carnea se toacă, se adaugă ceapa uşor prăjită în untură, sarea, piperul, puţin coriandru pisat (½ linguriţă), orezul, stafidele alese şi spălate şi zeama de oase. Se amestecă totul bine şi se umple intestinul pentru caltaboş, nu însă prea îndesat.

Intestinul se umple scurt (atît cît este necesar pentru o porţie). Capetele nu se leagă ci se închid cu capătul maţului care se împinge înăuntru.

Se pun caltaboşii în oala cu zeama de oase, se adaugă zahărul, foaia de dafin, ienibaharul, boiaua şi bulionul. Se pun la fiert la foc mic; se spumează. Se fierb 30–40 min.

Se servesc fierbinţi, în farfurii de supă, cîte o bucată de caltaboş cu zeama în care a fiert.

0 comentarii: