luni, 15 decembrie 2008

Topirea osanzei (unturii)

Osînza se topeşte separat, întrucît este mult mai fină decît slănina. Ea se întrebuinţează de preferinţă pentru prepararea prăjiturilor şi a cozonacilor.

Osînza se taie bucăţi mici şi se pune într-un vas potrivit pe maşină. În timpul topirii se amestecă

mereu cu lingura ca să nu se prindă de fundul vasului.

Cînd jumările s-au ridicat deasupra şi au căpătat culoare aurie, se ia vasul de pe foc, se scot jumările cu lingura de spumă, iar untura se strecoară şi se trece în borcane sau în garniţe speciale. Strecurarea unturii se face printr-un şervet bine curat, muiat în apă rece şi bine stors.

În cazul cînd untura a fost pusă în borcane, acestea se leagă cu hîrtie care se înţeapă de cîteva ori cu furculiţa.

0 comentarii: