luni, 15 decembrie 2008

Caltabosi traditionali

Ingrediente:

1 kg carne grasă, plămînii şi splina de la porc, o mînă de şorici fiert, 3–4 cepe prăjite în 3 linguri untură, 3–4 linguri de sînge, 2–3 căţei de usturoi, un vîrf de cuţit ienibahar pisat, puţin piper, sare, 3–4 linguri de zeamă de carne.

Mod de preparare:

Se fierb carnea, plămînii, splina şi şoriciul împreună cu o ceapă. Cînd sînt aproape gata, se dau la o parte, se lasă să se răcească, apoi se trec prin maşina de tocat. Se adaugă ceapa prăjită în untură, usturoiul, piperul, ienibaharul, sarea, cîteva linguri de zeamă de carne şi cîteva linguri de sînge.

Se amestecă totul bine. Tocătura trebuie să fie mai mult moale decît tare.

Se umple intestinul destinat caltaboşilor, se leagă la capete cu o aţă şi se fierbe în apa în care au fiert carnea, plămînii şi şoriciul. Din momentul în care încep să clocotească, se lasă să fiarbă 20-25 min.

Înainte de a fi puşi la fiert, caltaboşii se înţeapă cu un ac gros.

Cînd sînt fierţi, se scot din zeamă şi se ţin în apă rece pînă ce se răcesc. Se servesc reci sau prăjiţi în tigaie.

0 comentarii: